Veilig online boodschappen doen

5 tips om te controleren of een webshop betrouwbaar is

78% van de Nederlanders koopt wel eens online (CBS, 2018). Dit percentage zal blijven stijgen, maar het aantal valse webwinkels neemt ook toe. Naar schatting is 20% van alle webwinkels nep (Consumentenbond, 2018). Via deze valse webshops kan je wel echt iets bestellen, maar wordt je aankoop nooit geleverd. Foute boel, dus. In dit blog geven we je tips om een ​​webshop betrouwbaar is te controleren, zodat jij veilig kan shoppen.

Gebruik een beveiligde internetverbinding

Veilig shoppen begint bij je eigen internetverbinding. Zorg ervoor dat je op een beveiligde internetverbinding zit als je online shopt. De 4G-verbinding van je mobiel is zo'n beveiligd netwerk, net zoals je wifi. Doe nooit online aankopen op openbare wifi-netwerken, zoals in de trein of in een café. Ook het controleren van je banken kan je beter niet op een openbaar netwerk doen.

Zo betrouwbare je de betrouwbaarheid van een webshop

Met een beveiligde internetverbinding ben je er nog niet. Het is belangrijk om te controleren of een webshop betrouwbaar is. Met de onderstaande tips helpen we je een handje.

1. Bekijk de contactgegevens

Op valse webwinkels staat vaak geen telefoonnummer, e-mail of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.

2. Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Een bedrijf moet ingeschreven staan ​​bij de KvK en is verplicht zijn KvK-nummer te vermelden op de website. Natuurlijk kan het ook een nepnummer zijn dat er staat. Zoek daarom in het handelsregister van het bedrijf is aangesloten bij de KvK.  

3. Zoek beoordelingen op

Zoek naar reviews van andere klanten. Dit doe je door te googelen op 'reviews + de naam van website'. Je kan ook kijken naar veel klachten over de website staan ​​op www.klachtenkompas.nl . 

4. Kijk of er een keurmerk staat

Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er betrouwbaar kan winkelen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo'n logo helemaal bovenaan de website. Helaas valse websites neerzetten soms neppe logo's. Controleer daarom op www.thuiswinkel.org van de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.  

5. Controleer de betaalopties

Een echte webwinkel moet je altijd de optie geven om achteraf te betalen met bijvoorbeeld Afterpay of een acceptgiro. Je betaalt dan pas als je de bestelling hebt ontvangen. Als de optie er niet tussenstaat, is het slanker om ergens anders te shoppen. Betalen via Paypal of je creditcard is altijd veiliger dan via iDeal. Vaak heb je bij Paypal of creditcard aankoopbescherming, waardoor je je geld terugkrijgt als je de aankoop niet ontvangt. Bij iDeal heb je die aankoopbescherming niet.

Zie ook de website Veilig bankieren