Welberg

Buurtpreventie Welberg

Sinds november 2016 is er ook in Welberg een buurtpreventieteam actief. Na een peiling in het dorp bleek dat er behoefte aan was, iets wat ook is gebleken uit de vele aanmeldingen. Inmiddels zijn er al rond de 150 leden die zich hebben aangesloten bij de Whatsapp-groep. Het team van Welberg is in nauw contact met de wijkagenten, maar heeft ook een samenwerking met StrieneZuid en StrieneNoord. Door deze samenwerking kunnen ervaringen worden uitgewisseld en evenementen, zoals cursussen en info-avonden, samen georganiseerd worden.

Dit jaar zal er gestart worden met een lopersgroep, welke na het volgen van een cursus van 2 avonden in tweetallen zullen gaan lopen door het dorp. Het werkgebied is het dorp Welberg en het direct aangrenzende buitengebied. De leden zitten goed verspreid over het dorp en buitengebied, waardoor er een groot gebied alert is in het geval van een verdachte situatie.

Werkgebied

De buurtpreventie Welberg is actief in de rode cirkel op bovenstaande kaart.

De buurtpreventie Welberg is actief in de rode cirkel op bovenstaande kaart.

Regels leden WhatsApp-groep

Ben je lid van de buurtpreventie Whatsapp-groep van Welberg, dan dien je je aan onderstaande regels te houden. Indien dit niet gebeurd zal je van één van de beheerders een waarschuwing krijgen en na nog een overtreding definitief verwijderd worden.

Wanneer appt u de buurt?
WhatsApp buurtpreventiegroepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Zodra u iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, brandstichting, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging, mishandeling, vermissing dan kunt u eenvoudig via de WhatsApp groep een melding maken. Op die manier is iedereen in de buurt op de hoogte.

Wat plaatst u niet in de WhatsApp?
De buurtpreventiegroep is bedoeld voor dringende zaken, die direct de aandacht van uw buren nodig hebben. Zaken die niet thuishoren in de app; algemene preventie-tips, verloren spullen, vermiste huisdieren etc. Twijfelt u of de melding geschikt is voor de app, neem dan contact op met één van de beheerders.

 

 1. Stuur alleen berichten die voor de hele groep zijn.
 2. Reageren op meldingen is enkel toegestaan wanneer dit een relevante aanvulling/tip is, die van belang is voor de hele groep.
  Reageer dus niet onnodig op berichten van de anderen in de groep. Doe dit alleen als het ook daadwerkelijk iets toevoegt. De beheerders kunnen je waarschuwen of zelfs verwijderen indien je onnodig reageert in de app.
 3. Houd je aan het onderwerp van de groep
  Het onderwerp van de buurtpreventie WhatsApp groep is de veiligheid in de buurt. Voorbeeld: “Een dank je wel aan je buurvrouw, omdat zij je heeft toegevoegd, is niet relevant”.
 4. Smileys/emoticons zijn niet toegestaan
  Emoticons zijn soms handig om emoties uit te drukken en gewoon leuk voor de lol. Een buurtpreventiegroep App is hier niet de juiste plaats voor. Als je het alleen kunt zeggen met emoticons, zeg het dan niet.
 5. Druk niet te snel op enter bij het opstellen van een melding
  Het lezen van een verhaal in delen is vervelend en mensen krijgen steeds nieuwe meldingen van berichten. Ook zullen leden mogelijk al reageren, voordat de melding volledig is.
 6. Kijk voor je een reactie plaatst, of een zelfde reactie niet al door iemand anders is geplaatst.
 7. Voorstellen aan anderen is niet nodig (lees: niet toegestaan)
 8. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 9. Gebruik deze WhatsApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact c.q. privé berichten.
 10. Omschrijving in “tref” woorden - maak geen “volzinnen” – dit kost onnodig tijd.
 11. Deelnemers zijn woonachtig in de buurt waar de groep opgericht is.
 12. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 of 0900-8844 gedaan is.
 13. Gebruik de WhatsApp volgens de Saar afkorting.
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer / Registreer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van de verdacht persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kunt doen zonder risico’s, maar bijvoorbeeld een praatje met de persoon. De coördinator van de WhatsApp groep stuurt het bericht (registreer) door naar de e-mail van de wijkagent(en).
 14. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 15. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement wanneer dit voor de melding noodzakelijke meerwaarde heeft. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, type en kenteken.
 16. Uw 06 nummer zal voor alle deelnemers binnen de groep zichtbaar zijn. Hiermee stemt u in met de beperkingen op privacy binnen de groep waarin u deelneemt.
 17. Het niet houden aan de afspraken kan leiden tot verwijdering uit de groep

Rond de eerste dag van de maand wordt door de beheerders een maand-update verstuurd. Deze update is bedoeld om de leden te informeren over lopende zaken, ook om de Whatsapp-groep onder de aandacht te houden. Reageren hierop is niet toegestaan, enkel rechtstreeks naar de beheerders. In samenspraak met hen kan er een aanvulling geplaatst worden.

Aanmelden?

Woon je op de Welberg en wil je je aanmelden voor de Whatsapp-groep of als loper, geef je dan op door contact op te nemen via onderstaande gegevens.