Informatie avond Phishing en Smishing 20-06-2022

Voorlichtingsavond Phishing en Smissing

 

Maandag 20 juni 2022 is in de raadszaal van het Gemeentehuis in Steenbergen, een voorlichtingsavond gehouden over Phishing en Smissing, Babbeltruc, Hulpvraagfraude en Spoofing.

De  meeste van deze vormen van fraude worden gepleegd met behulp van het Internet.

Deze avond was georganiseerd door de Steenbergse Buurtpreventieteams StrieneNoord en StrieneZuid, bedoeld om hun leden een extra opfrissing aangaande deze materie te geven. De presentatie werd verzorgd door een vertegenwoordiger van de Politie, die dat weer voortreffelijk deed. Dank daarvoor !!

Naast de Wijkagenten waren ook de Boa’s van de Gemeente Steenbergen deze avond present en werden aan de toehoorders voorgesteld door Boa Vennethy.

De Babbeltruc is een vorm van oplichting die niet via internet plaats vindt. Hierbij belt de oplichter bij u aan en probeert met een smoes bij u binnen te komen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of hij/zij even van het toilet gebruik mag maken. Vaak zijn ze met z’n tweeën, zodat de één je kan afleiden en de ander de diefstal kan plegen.

Wat is Phishing en Smissing? In een bericht via e-mail, SMS of WhatsApp wordt gevraagd om op een link te klikken of in te loggen. Die link kan leiden naar, bijvoorbeeld naar een valse website van een bank, waarin je gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen in uw computer te komen en uw persoonlijke gegevens te bemachtigen. Als het gaat via e-mailberichten heet het Phishing en via SMS en WhatsApp noemt men het Smishing.

Hulpvraagfraude is een vorm van fraude via WhatsApp of SMS. Hierbij doet de oplichter zich voor als een bekende van u, bijvoorbeeld je (klein)zoon of dochter of als vriend of vriendin. Het gaat er hier altijd om, dat je geld overmaakt naar de hulpvrager.

Spoofing. Bij Spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. De oplichter kan zich voordoen als iemand van uw bank. Hij zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening en vraagt u om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan hij vragen om uw vaste PC of Laptop op te starten. Waarna hij zal proberen in te breken in uw PC om daarna uw rekening te plunderen.

Daarnaast bestaat er ook nog Datingfraude, waarbij er via een datingwebsite contact wordt gelegd met het potentiële slachtoffer. Weken, soms maanden, na een innige romance wordt er om een geldbedrag gevraagd.

Helaas verzinnen oplichters altijd weer iets nieuws. Houd je altijd aan de 5 veiligheidsregels:

  1. Houd uw beveiligingscodes geheim.
  2. Zorg er voor dat uw betaalpas nooit door een ander gebruikt wordt.
  3. Beveilig de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.
  4. Controleer regelmatig uw betaalrekening
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

 

En onthoud, dat een bank u bijvoorbeeld nooit zal vragen om:

  • Uw beveiligingscodes.
  • Uw pas op te sturen.
  • Geld over te boeken.
  • Via een link direct in te loggen in te loggen in uw bank-app of Internet Bankieren.
  • Via een link in een e-mail of sms direct geld over te boeken.
  • Software te downloaden waarmee de bank kan meekijken in uw bankomgeving.
  • Uw pas mee te geven aan iemand die zogenaamd van een bank bij u langskomt.

Catherine Keyl interviewde onder andere de Fraudehelpdesk over fraude. Deze talkshow, ook wel webinar genoemd, kunt u terugkijken op maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid. 

Meer informatie klik op één van de onderstaande linkjes?

maakhetzeniettemakkelijk

fraudehelpdesk

dating

veiligbankieren

veiliginternetten

checkjelinkje

politiekeurmerk

Liever iemand aan de lijn?

Bij al uw digi-vragen over PC, laptop etc. 0800-1508

Het was een interessante en bijzonder leerzame voorlichtingsavond, Dirk bedankt !!